Povijest

NK Mursa je utemeljena 1971., a NK Zanatlija dvije godine kasnije, 1973. godine. Pod sadašnjim imenom NK Mursa klub djeluje od 1. srpnja 1993., a nastao je spajanjem do tada samostalnih, amaterskih gradskih nogometnih udruga.

Nakon Domovinskog rata, mijenjajući u nekoliko navrata stupanj natjecanja, “crveno-plavi” trenutačno se natječu u 2. ŽNL Osječko-baranjskoj.

nk mursa

Pod vodstvom trenera Darka Ružića, 1981. su se plasirali u MNL “Osijek-D.Miholjac-Valpovo”, a dvije godine kasnije (osim nastupa u finalu Kupa NSO Osijek protiv NK Metalca) uzdigli su se stupanj više, u MNL “Osijek-B.Manastir-D.Miholjac-Valpovo-Vukovar”.

Trajno je zapamćen i pothvat “zanatlija” na Zimskom malonogometnom prvenstvu Osijeka, siječnja 1982., kad su osvojili prvo mjesto u natjecanju koje je okupilo sve osječke nogometne klubove.

Od igrača koji su igrali u Zanatliji, a kasnije napravili zapaženu karijeru, bez premca je internacionalac Dragan Vukoja, a najduži staž imao je neuništivi golgeter Bakir Terzić. Pravi kuriozitet je karijera koju je Dragomir Kamenov, nekada istaknuti branič Metalca, igrajući pet sezona za Zanatliju zaključio kao 45-godišnjak!

Mursa je svoj najveći uspjeh zabilježila igrajući u općinskom stupnju 1983. kada je osvojila naslov prvaka i popela se stepenicu više.Na trenerskoj klupi izmjenjivali su se sportski djelatnici s ugledom i izvan gradskih okvira, kao što su Vladimir Aubrecht, Stevo Drljača, Željko Ivković, Stjepan Kovač, Petar Kratil, Aleksandar i Zdravko Rupnik, Ivo Pavičić te Milenko Vojnović.

Svi oni, u granicama objektivnih mogućnosti, pridonosili su u raznim vremenskim periodima, građenju povijesti Murse, odnosno Zanatlije, te Murse-Zanatlije.

U razdoblju nakon Domovinskog rata, najveći uspjeh ostvaren je 2003., kad je osvojen Kup NS Osijek pod vodstvom trenera Milenka Vojnovića.

Osim seniorske momčadi, u klubu oduvijek poklanjanju veliku pozornost odgoju i školovanju mladih nogometaša. Trenutno u klubu aktivno djeluju kadeti, pioniri stariji i pioniri mlađi. NK Mursa-Zanatlija poznat je i po njegovanju tradicije organiziranja “Memorijala Gorana Zobundžije”, u znak sjećanja na bivšeg igrača Murse i nekadašnjeg predsjednika Proletera (današnja Fortuna VNO).

Iz plejade sportskih djelatnika, aktiviranih tijekom tridesetak godina djelovanja, svakako se ističu dva imena. Nezaboravni Gejza Horvat, nekada tajnik “zanatlija”, istu je dužnost dugo obnašao u fuzioniranom klubu, kojem je ostao vjeran sve do svoje smrti, siječnja 2003.

Pedantno radeći na administrativnim poslovima utisnuo je dubok trag i u sveukupnu povijest osječkog amaterskog nogometa. Krešimir Biskupović, zvani KIKO, svakako je živuća legenda kluba kojega je bio jedan od osnivača, igrača, trenera (bio je čak i nogometni sudac), a sve do nedavno je bio njegovim predsjednikom odstupivši na svoj zahtjev s te funkcije zbog bolesti. Kao priznanje skupštinari kluba su mu dodijelili titulu Počasnog predsjednika kluba.

U sezoni 2011./’12. NK Mursa-Zanatlija je osvojila 1. mjesto u 2. županijskoj nogometnoj ligi. Time je klub stekao pravo da kroz dvije kvalifikacijske utakmice s baranjskim predstavnikom izbori plasman u 1. ŽNL, što je i ostvareno.